FacebookTwitterInstagramYoutube
Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida

Notícies

Inscripcions obertes per participar en la 31a Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono”

03/04/2024

Les sol·licituds es poden presentar fins al 17 d’abril. La Mostra del 2024 tindrà lloc a la tardor

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Cultura, ha obert la convocatòria de la 31a Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono”, que correspon a aquest 2024. El Butlletí Oficial de la Província ja ha publicat les bases reguladores de la Mostra on s’indica que les sol·licituds per participar-hi s’han de presentar fins al 17 d’abril.

La 31a Mostra “Fono” se celebrarà enguany a la tardor, durant els mesos de setembre i octubre, i, com és habitual, tindrà lloc al complex del Teatre Municipal de l’Escorxador. Les companyies/entitats poden presentar una proposta perquè, d’acord amb els requisits de les bases, puguin representar els seus espectacles dins de la Mostra Josep Fonollosa “FONO”.  Aquest esdeveniment pretén promoure, dinamitzar i difondre les activitats escèniques d’entitats sense ànim de lucre de les companyies/entitats amateurs de la ciutat que tinguin com activitat principal el teatre, la dansa i el circ.

En la darrera edició celebrada el mes de juny del 2023, dotze companyies amateurs de la ciutat van participar en la Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono”.

Aparador de les creacions locals

La Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa, “Fono” va arrencar l’any 1992 com a aparador de les creacions locals. En aquell moment, l’Ajuntament de Lleida i les companyies van convenir donar-li forma de concurs, del qual sortia un grup guanyador. Les mateixes companyies anaven a veure els espectacles que s’hi presentaven i, un cop acabades totes les funcions, emetien el vot.

L’any 1998, inaugurat el Teatre Municipal de l’Escorxador, la Paeria crea el departament d’Arts Escèniques i la direcció del teatre assumeix la gestió de la Mostra. És quan la convocatòria s’obre als grups de la ciutat i s’abandona el format concurs.

La Mostra ha esdevingut un indubtable incentiu per a la creació escènica des d’un punt de vista comunitari i social.

Rep aquest nom com a homenatge a Josep Fonollosa, en “Fono”, director del grup AEM-Belles Arts Teatre i dinamitzador cultural del Cercle de Belles Arts de Lleida, qui va traspassar el juliol de 2006.

El Teatre Municipal de l’Escorxador compleix 25 anys

17/02/2024

La Paeria celebra aquest mes de febrer els 25 anys del Teatre Municipal de l’Escorxador.
 El 26 de febrer del 1999 es va inaugurar oficialment aquest equipament i per festejar aquesta efemèride s’ha organitzat un cap de setmana amb activitats diverses i per a totes les edats. A més, es durà a terme una iniciativa que convidarà els i les joves de la ciutat que enguany compleixin 25 anys a gaudir d’aquest equipament amb la gratuïtat dels espectacles que s’hi programaran en el marc de LaTemporada Lleida 2024.
El jovent de la ciutat podrà beneficiar-se d’aquesta iniciativa, que s’ha impulsat per commemorar l’aniversari d’aquest equipament i per donar a conèixer aquest espai amb el qual ha crescut.

La Regidoria de Cultura ha preparat un cap de setmana festiu amb activitats per a petits i grans. L’Escorxador acollirà el dissabte 24 l’espectacle “Pongo”, de Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros. És una peça d’humor per riure i per gaudir de l’enginy de la improvisació (entrada general: 18 € / Amic/ga de LaTemporada: 16 €). Es demana al públic que porti a l’espectacle objectes sense utilitat, absurds i sense gust, el que es coneix com “pongo”.

“The Sad-Man Method”, de Carla Sisteré, fa una proposta per al diumenge de dansa contemporània. És una peça amb pinzellades de teatre físic, que gira a l’entorn de l’autodestrucció d’una mateixa, amb tocs de comicitat. L’activitat comença a les 11 h i és gratuïta. A continuació, hi haurà un vermut, obert a tothom, per convidar tothom a celebrar l’aniversari de l’equipament. Es farà a les 12 h al pati d’Esteve Cuito.

A la tarda, es continuarà amb la dansa contemporània amb un espectacle per a infants. La companyia SilverDropsDansa oferirà l’espectacle “Terra” (per a +3 anys) dins el cicle Amb la tribu. A partir de la base, les arrels, la tradició i la vida, tres ballarines recrearan escenaris i situacions que despertaran els sentits de petits i adults. “Terra” és una peça que esdevé un experiment visual molt estimulant (entrada general: 10 € / Amic/ga de LaTemproada: 6 €).

L’Escorxador

El Teatre Municipal de l’Escorxador va obrir portes el 8 d’octubre de 1998 i es va inaugurar el 26 de febrer de 1999. Es va restaurar i remodelar a càrrec de l’arquitecte Ezequiel Usón i Guardiola, per transformar-lo en un equipament cultural destinat a les arts escèniques. A més, de les sales de teatre, l’espai acull l’Aula de Teatre i el Cafè del Teatre, així com la seu de l’Associació de Veïns Templers-Escorxador i l’Escola Bressol Municipal El Rellotge.

Un dels elements que més identifica l’espai és el retaule de l’artista Frederic Amat, que és un mural situat al vestíbul del ‘edifici on destaquen més de cinc-centes banyes de fang cuit penjades a la paret.

A l’entrada del teatre, al costat de la porta, hi ha les tres màscares del teatre, obra igualment de Frederic Amat, que representen els tres clàssics gèneres teatrals: la tragèdia, la comèdia i el drama.

TALLER DE DANSA BALLANT LA TERRA AMB SILVERDROPSDANSA

13/02/2024

Taller de dansa per donar eines a mestres per estimular la creativitat dels infants
El Teatre municipal de l’Escorxador proposa un taller de dansa que deriva de l’espectacle “Terra” per facilitar eines a mestres d’educació infantil per estimular la creativitat en els nens i les nenes. La companyia Silverdropsdansa és l’encarregada de la peça de dansa contemporània “Terra”, que es podrà veure el diumenge 25 de febrer, i també del taller, que es farà demà a la tarda, a les 18 h, a l’Escorxador. 
Serà una sessió de moviment dirigida a mestres que vulguin agafar recursos per incorporar el treball del cos a l’aula en la primera infància. Es treballaran propostes per desenvolupar la consciència corporal, la respiració i la presència. Per assistir al taller gratuït només cal inscriure’s a teatre@paeria.cat.
L’activitat està vinculada a l’espectacle “Terra” que també tindrà lloc al Teatre municipal de l’Escorxador el diumenge 15, a les 17 h, dins el cicle “Amb la tribu”, per a infants de més de tres anys. L’obra, de 40 minuts de durada, treballa un llenguatge de moviment i una posada en escena que fascina petits i grans. 

El festival elPetit torna a Lleida aquest mes de novembre

08/11/2023

El Festival Internacional elPetit té per objectiu apropar les arts en viu a la primera infància i reivindicar la importància de viure experiències artístiques en els primers anys de vida Flying Cow (la vaca voladora), de De Stilte, és la proposta de teatre i dansa per aquest diumenge, i “Textures”, la del dia 25, ambdós a l'Escorxador, dins la programació de La Temporada Lleida. Hi haurà un taller previ per a famílies el 24
El festival elPetit torna a Lleida aquest mes de novembre
El festival internacional elPetit torna a Lleida aquest mes de novembre amb dos espectacles que s’inclouen dins la programació d’arts en viu La Temporada Lleida. “Flying Cow” (la vaca voladora) és la primera de les propostes d’elPetit, per aquest diumenge, i s’ha programat “Textures” per al dia 25 de novembre, ambdós al Teatre municipal de l’Escorxador. Precisament, aquest l’esdeveniment pretén apropar les arts en viu a la primera infància i reivindicar la importància de viure experiències artístiques en els primers anys de vida.

El festival omplirà de l’11 al 16 de novembre els espais de 13 ciutats del territori amb algunes de les millors propostes internacionals i nacionals per al públic més menut. L’edició 2023 es caracteritza per ser fidel a l’essència d’elPetit amb una àmplia programació d’experiències immersives d’alta qualitat, innovadores, enfocades en els llenguatges contemporanis i que aposten pel talent emergent. Aquest any, el Festival dona la benvinguda a dues noves seus, Madrid i Mallorca i inclou l’estrena de les últimes creacions d’artistes catalans que han comptat amb el suport del Festival elPetit i del Mercat de les Flors. En total, més de 100 espais d’encontre artístic on descobrir el món que ens envolta a través del joc, els sentits i la imaginació.

“Flying Cow” (La vaca voladora) és l’espectacle de teatre i dansa que el Teatre municipal de l’Escorxador proposa per als més menuts aquest diumenge, 12 de novembre, a les 17 h. Flying Cow, de la companyia De Stilte, explora com els nens juguen plegats, com intenten superar-se entre ells, com s’acompanyen, es burlen i comparteixen els uns amb els altres.

Aquesta obra explica com l’hora de jugar és divertida, però seriosa al mateix temps. Un cop s’hi està totalment immers, pot passar qualsevol cosa. Dues noies i un nen són els protagonistes i s’embarquen en un enfrontament, qui juga amb qui quan s’és tres. Dels ous que rodolant, la vella remenant i la vaca voladora sorgeix un joc d’amistat, solitud i solidaritat.

L’obra dura 50 minuts i es recomana a infants de 3 a 5 anys. El preu de l’entrada general és de 10 euros i de 6 euros per als amics/es de LaTemporada.

Textures és el nou projecte de La Curiosa que arriba després d’un llarg procés de residència. La llum, la música i una posada en escena arriscada convida a explorar i deixar-se sorprendre pel món i les textures. És un viatge màgic ple de llums, colors, sons i textures on descobrir l’entorn es converteix en un joc i on la imaginació no té límits.

El dissabte 25 hi haurà dos passis, a les 10 h i a les 12 h, a l’Escorxador. L’obra dura 45 minuts i es recomana per a infants de 0 a 3 anys.

El preu de l’entrada general és de 10 euros i de 6 euros per als amics/es de LaTemporada.

Previ a aquest espectacle es farà el taller familiar “Anem a buscar textures!”, a càrrec també de La Curiosa, el divendres 24, a les 17.30 h, a l’Escorxador. Dura 90 minuts i és per a infants d’entre 0 a 5 anys. El taller ofereix un espai per jugar i experimentar amb les textures, amb materials curiosos per descobrir textures amb llums, sons i elements plàstics. Impartit per Claudia Gómez (músic) i Alba Marina Rivera (il·lustració). És gratuït i cal inscripció a teatre@paeria.cat, donat que l’aforament és limitat.


Més espectacles i concerts de LaTemporada Lleida per aquest cap de setmana

Aquest divendres es representarà també "Romeu i Julieta”, de Charles Gounod, al Teatre de Llotja, òpera que tanca a Lleida la gira organitzada per la Fundació Òpera de Catalunya.

L’actor Pere Arquillué protagonitza el monòleg “El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc”, un espectacle que ja té les entrades exhaurides, al Teatre municipal de l’Escorxador, aquest dissabte a la tarda.

I diumenge, a l’Auditori municipal Enric Granados tindrà lloc el concert en homenatge a Nino Bravo, 50 anys després de la seva mort. Aquest concert també ha esgotat les entrades.

La Temporada Lleida

“Cosa. Intervenir un cuerpo” és la proposta del proper Escorxadijous

02/11/2023

La peça de dansa, de Marcarena Recuerda Sheperd, es pot veure aquest dijous, 2 de novembre a la sala 2 del Teatre municipal de l’Escorxador
“Cosa. Intervenir un cuerpo” és la proposta del proper Escorxadijous
LaTemporada Lleida proposa per al pròxim Escorxadijous l’espectacle “Cosa. Intervenir un cuerpo”, una peça de dansa composada per un cos de ball objectual. Marcarena Recuerda Sheperd porta a Lleida aquesta creació, en què s’investiguen les imatges perceptives des de l’escenogràfic. L’espectacle parteix de la idea que el cos és un material més i el cosifica fins a convertir-lo en atrezzo.

“Cosa” és la peça que tanca la trilogia sobre l’il·lusionisme formada per “!Ay! Ya! (2018)”, recerca sobre les imatges perceptives pensades des del cos, i “The Watching Machine” (2020), que es va poder veure la passada  temporada, que fa la cerca sobre les imatges perceptives pensades des de la llum, l’ombra i el reflex.

L’entrada val 10 euros i el preu d’amic/ga de LaTemporada Lleida és 6 euros. Es poden comprar a les taquilles del Teatre municipal de l’Escorxador, del Teatre de la Llotja i a l’Auditori municipal Enric Granados. També es poden adquirir en línia a LaTemporada Lleida.

Nova proposta de l’Estiu en Viu al Fossat de la Seu Vella

26/07/2023

Aquest dimecres, 26 de juliol, a les 20 hores, la companyia Farrés Brothers oferirà l’espectacle de circ “Hohihu: L’horrible història de la humanitat”

El Fossat de la Seu Vella acull aquest dimecres, 26 de juliol, a les 20 hores, una nova proposta de l’Estiu en Viu a Lleida. Es tracta de l’espectacle de circ “Hohihu: L’horrible història de la humanitat” a càrrec de la companyia Farrés Brothers.

Les obres d’un pàrquing han quedat aturades per la descoberta d’un possible jaciment arqueològic. Han fet venir una arqueòloga de prestigi per explorar el terreny, però l’equip de persones que li havien promès ajudar-la (i que fa dies que espera) finalment no ha arribat. Les excavacions descobriran bombes, espases, armes i altres artefactes hostils. A mida que aprofundeixen en les capes de la història, anirem veient que la destrucció forma part inherent de la humanitat. Una realitat tan dura que no ens deixa altre remei que mirar-nos-ho amb humor. Perquè l’humor és el remei.

L’espectacle és per a tots els públics i l’entrada és gratuïta.

L’espectacle “Full House” es trasllada al Mercat del Pla

19/07/2023

Estava previst al fossat de la Seu Vella aquest dimecres, però atès la previsió d’altes temperatures s’ha optat per aquest canvi

Aquesta setmana en el marc de l’Estiu en Viu s’han programat quatre activitats més.

L’espectacle “Full House” de la companyia Eléctrico 28 es trasllada al Mercat del Pla aquest dimecres, 19 de juliol, a les 20.00 hores. La previsió d’altes temperatures i l’activació del Pla d'actuacions per prevenir els efectes d’una onada de calor sobre la salut de les persones ha fet que s’opti per aquest canvi. L’entrada és gratuïta

En el marc de la programació de l'Estiu en Viu s'ha programat “Full House”, un espectacle de circ amb música en directe que explica la història de veïnats de Coala, Gos i Cavall. Una faula moderna que tracta sobre els desafiaments que suposa superar diferències: Coala vol estimar el món (sencer); Gos vol estar en pau (sobretot); Cavall simplement té molta (però molta) energia. Però l’arribada d’un nou veí pot canviar les coses... Per a tots els éssers, sense text i amb música i sons animals en directe.

Aquest dimecres, a les 20.30 hores, s’ha organitzat una altra edició de ioga a la Seu Vella.

Dijous, 20 de juliol, a les 21.30 hores, al fossat de la Seu Vella, hi ha prevista l’actuació de Philina Zhang, guanyadora de la III Categoria del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes, en la seva edició destinada a nens i joves el 2022. Nascuda als Estats Units el 2007 i formada a l’Escola Especial de Música de Nova York amb la professora Irina Morozova, oferirà un concert de gran virtuosisme que inclourà l’estrena d’una composició pròpia. Se la recorda perquè va enlluernar el públic i el jurat amb la seva sensibilitat, el seu domini tècnic i la selecció d’un repertori que captivà tothom. Entrada gratuïta.

La Nau Central de la Seu Vella acollirà divendres, 21 de juliol, a les 20.00 hores, una proposta multidisciplinar: “Affresco”. El pintor executa una pintura al fresc damunt d’una bastida mentre interactua amb una musa que, amb l’acció i la paraula, descabdella el procés creatiu i pictòric. Un recorregut immersiu, poètic i visual en aquesta pràctica artística mil·lenària que, a través d’anècdotes i curiositats, us mostrarà (gairebé) tots els secrets i les tècniques de l’ofici. Creat amb el suport de Fira Tàrrega i estrenat a Firatàrrega 2022. Entrada gratuïta. Per a tots els públics a partir de 6 anys.

Dissabte, 22 de juliol, s’han programat diverses visites guiades a dos espais emblemàtics del museu: el Dipòsit del Pla de l’Aigua, antic dipòsit de la ciutat, a les 11 hores; i els Pous del gel, espai força desconegut a la falda del Turó de la Seu Vella, a les 12 hores.

LaTemporada inaugurarà la programació de tardor d’arts en viu de la ciutat amb festes al carrer i les darreres propostes escèniques i musicals

10/07/2023

Es posen a la venda les seves entrades i abonaments aquest dijous L’Ajuntament de Lleida presenta la programació d’arts en viu de tardor 2023 de LaTemporada Lleida que inclou 50 espectacles i concerts programats al Teatre Municipal de l’Escorxador, l’Auditori Municipal Enric Granados i el Teatre de Llotja
LaTemporada inaugurarà la programació de tardor d’arts en viu de la ciutat amb festes al carrer i les darreres propostes escèniques i musicals
Enguany per primera vegada es donarà el tret de sortida a LaTemporada amb una inauguració al carrer amb l’objectiu de buscar vincles amb les entitats veïnals i escoles dels barris on hi ha els equipaments escènics. Els dies 22, 23 i 24 de setembre es realitzaran diferents espectacles al carrer enllaçats tots a l’escena d’arts en viu de la ciutat i als diferents col·lectius socials de la ciutat.

Aquesta temporada continuen els descomptes de la LaTemporada Lleida així com els abonaments iniciats durant la campanya anterior amb què es pretén, a més de la fidelització del públic, que també puguin aconseguir el millor preu amb la màxima flexibilitat. Així, trobem  l’Abonament 3 (fins a un 20% de descompte triant 3 funcions o concerts de LaTemporada) i l’Abonament 5 (fins a un 25% de descompte triant 5 funcions o concerts de LaTemporada). Aquests abonaments inclouen les entrades de tota la programació de LaTemporada de tardor 2023 i són unipersonals.

A més, se seguirà aplicant un 50% de descompte a l’estudiantat de música, teatre i dansa de la ciutat que siguin menors de 20 anys. Per poder aplicar-se aquest descompte cal registrar-se realitzant un tràmit online al web de l’Ajuntament de Lleida.

Avançament de la programació de tardor

En la programació de tardor en l’àmbit de les arts escèniques destaquen:

Dissabte, 14 d’octubre 2023
AL FINAL, LES VISIONS de LLÀTZER GARCIA I LA SALA BECKETT
Culpes imposades, redempcions que es fan esperar molts anys, somnis, retorns, visions i finals formen part d’una història.

Dissabte, 11 de novembre 2023
EL COS MÉS BONIC QUE S’HAURÀ TROBAT MAI EN AQUEST LLOC
Pere Arquillué protagonitza aquest monòleg a set veus sobre un petit poble, els seus habitants i els seus secrets.

El cos d’un jove de disset anys apareix mort, vestit únicament amb un banyador vermell i unes vambes d’esport, al mig d’un camp de farratge. La troballa del cadàver inicia aquest text per a un únic intèrpret, on a través de diverses veus, com si es tractés d’un ritual d’exorcisme, el públic s’endinsa en aquest fet i el bellíssim paisatge rural d’un petit poble on, aparentment, mai no passa res. Coneixerem alguns dels seus habitants, els secrets que s’hi amaguen.

Dissabte, 16 de desembre 2023
BABY BOOM! amb EGOS TEATRE
A mitjans dels anys cinquanta una explosió demogràfica sense precedents va tenir lloc als Estats Units d’Amèrica. Quinze anys més tard, com tot, l’ona expansiva va arribar a casa nostra.
Els experts han intentat aclarir els motius d’aquella procreació desenfrenada: la millora en el nivell de vida, victòries futbolístiques... i si l'autèntic origen estigués fora de l’abast de la nostra comprensió?
Prepareu-vos per conèixer la crua realitat dels seus orígens, perquè tots sou fills, nets o besnets d’aquell...BABY BOOM!

AMB LA TRIBU

La línia per a tota la família que des de fa tres temporades anomenem Amb la tribu oferirà sis espectacles familiars/ per a tots els públics, dos espectacles per mes.

Diumenge, 8 d’octubre 2023

MENTIDA PODRIDA de la companyia CAL TEATRE
Es pot viure dins d’una mentida?

Qui no ha dit mai una mentida? Qui digui que mai no ha mentit a l’escola, al carrer, a casa o a les cartes, estarà mentint. Menteixen a la tele i a internet. Els contes són una mentida, mentides que amaguen veritats, veritats que amaguen mentides.

Mentida Podrida és un espectacle que proposa una reflexió sobre la mentida i la veritat a partir de la història d’un nen que rebutja la realitat. Dos arquitectes, experts en crear mentides, l’ajudaran a crear una nova identitat. S’aguantarà la mentida?

Diumenge, 22 d’octubre 2023

HAI, LA PESCADORA DE SOMNIS de la companyia GIRAMÀGIC

Un conte indígena amb màgia, teatre visual i d’objectes.

Un cargol de mar emet la música de l’oceà. En un vaixell de cartró, Hai, la pescadora de somnis, inicia la seva aventura poètica per l’oceà de la imaginació.

Hai convida el públic a submergir-se en aquest viatge oníric de màgia, titelles i moviment i acompanya la protagonista en el seu somni per la llibertat. Un espectacle de teatre visual i d’objectes amb música en directe.

El en marc del Festival elPetit

Diumenge, 12 de novembre 2023

FLYING COW (VACA VOLADORA) de la companyia holandesa DE STILTE

L’hora de jugar és divertida però seriosa al mateix temps. Un cop s’hi està totalment immers, pot passar qualsevol cosa. Dues noies i un nen s’embarquen en un enfrontament. Quan sou tres, qui juga amb qui?

Dissabte, 25 de novembre 2023

TEXTURES de la companyia LA CURIOSA

Textures és el nou projecte de la companyia La Curiosa que arriba després d’un llarg procés de residència. La llum, la música i una posada en escena arriscada ens convida a explorar i deixar-nos sorprendre pel món de les textures.

Un viatge màgic ple de llum, colors, sons i textures on descobrir l’entorn es converteix en un joc i on la imaginació no té límits.

Divendres, 1 de desembre 2023

DEMÈTER (OLYMPUS KIDS) de AGRUPACIÓN SEÑOR SERRANO

Olympus Kids és la primera proposta escènica infantil de Agrupación Señor Serrano que tracta d’aportar una visió crítica i disruptiva dels mites grecs.

A l’Escorxador es presenta Demèter, tercera part de la trilogia composada també per Prometeu i Amazones, destinada a nenes i nens de 7 a 12 anys, sense la presència dels adults.

Demèter té com a protagonistes a la deessa Demèter, el rei Erisícton, els boscos d’alzines, la desforestació amazònica, les botigues de roba low-cost, els telèfons mòbils i l’extermini d’animals per fer les hamburgueses del súper.

Diumenge, 17 de desembre 2023

MIRANIUS de la companyia DE_PAPER
La lliçó més important que podem aprendre és la de la humilitat

Miranius és la història d’un paisatge. Un paisatge on cada animal, cada arbre, cada pedra o cada meandre del riu hi té el seu encaix, i com si de peces d’un tàngram es tractés, amb cada moviment fan néixer noves figures, noves realitats.

Miranius és un espectacle sobre la coexistència de diverses espècies animals i sobre les conseqüències que hi té l’empremta humana.

Escorxadijous

Seguint amb la línia més hibrida i inclassificable de LaTemporada tornen els Escorxadijous el primer dijous de mes. Una línia per a descobrir las avantguardes i obres post- contemporànies.

Dijous, 5 d’octubre 2023 – 21.00 h
ENTRAÑAS CON PATATAS de la companyia LOS INFORMALLS
Enfrontar-se a l’art i a la vida

Entrañas con patatas és un viatge per l’essència dels seus protagonistes, Luis i Pere, des d’allò més absurd fins allò més profund, contant la seva peculiar història d’amor: dos éssers units pel vincle de l’amistat, que han decidit transitar la por a través de l’exploració́ del ridícul i la total exposició́ de tota la seva identitat.
Aquesta peça és un ens viu que manifesta la seva manera d’enfrontar-se a l’art i a la vida. L’imaginari queda inaugurat… La resta toca desentranyar-la.

Dijous, 2 de novembre 2023 – 21.00 h
COSA. INTERVENIR UN CUERPO de la companyia MACARENA RECUERDA SHEPHERD
La coreografia de les coses
LA COSA. Intervenir un cuerpo, s’investiguen les imatges perceptives des de l’escenogràfic. Pensant el cos com un material més, cosificant-lo fins a convertir-lo en atrezzo.

Dijous, 14 de desembre 2023 – 21.00 h

EL ARDOR de la companyia ALBERTO CORTÉS

Una peça entre la dansa, el teatre i la performance que se submergeix en una salvatge dissidència sexual i vital. El ardor és un discurs que busca la immortalitat dels outsiders, desheretats, salvatges o marginats. Una peça entre la dansa, el teatre i la performance on Cortés escenifica el seu cos com una flama encensa i les seves paraules com fletxes, fins a convertir-se ell mateix en el cos de l’ardor.

A més, es torna a programar òpera al Teatre de la Llotja. Serà el 10 de novembre al Teatre de la Llotja amb “Romeu i Julieta”

Pel que fa a la programació musical de l’AUDITORI MUNICIPAL ENRIC GRANADOS:

Els 22 concerts que tindran lloc d’octubre a desembre de 2023 a l’Auditori Municipal Enric Granados els hem dividit en 7cicles: grans intèrprets i formacions, cicle coral Antoni Pujol, música d’arrel, perspectives: la música en femení,  formacions residents, moderna i jazz i amb la tribu/ familiars.

Inaugurarem la temporada divendres, 6 d’octubre amb la Franz Schubert Filahrmonia que ens oferirà El concierto de Aranjuez amb Miloš Karadaglić un dels guitarristes més aclamats del moment.

Mentre que el segon i darrer concert de l’any de la Franz Schubert Filharmonia serà dissabte, 18 de novembre sota la direcció del reputat director polonès Krzysztof Urbański una de les batutes més carismàtiques del moment, que debuta amb l’orquestra  amb un dels seus compositors de referència, Txaikovski, i la seva Quarta Simfonia. A la primera part, la violinista Soyoung Yoon (Corea, 1984) guanyadora del prestigiós concurs Yehudi Menuhin l’any 2002,  interpretarà el concert per a violí de Sibelius, considerat com uns dels concerts més virtuosos i fascinants de tota la història de la música.

Encetem un nou cicle de concerts “Perspectives: la música en femení” on trobarem 3 maneres distintes de fer i entendre la música:

El 20 d’octubre la soprano Marta Bonet i la pianista Imma Trepat ens presenten Dotze un repertori escrit per dotze compositores, totes elles filles de la segona meitat del s. XIX.
La trajectòria de Bonet i Trepat com a duet va començar l'any 2015 quan realitzaven el Màster d'Interpretació de l'ESMUC. Des d'aquell moment han ofert concerts en importants sales del país i han consolidat el seu nivell interpretatiu amb mestres del lied com Mireia Pintó, Ofèlia Sala o Lorenzo Palomo.

El segon espectacle del cicle està programat pel 29 d’octubre i serà el nou treball de Nuria Andorrà U  on continua amb la seva línia d’unir tradició, orígens, identitat i territori des del filtre de la contemporaneïtat i amb l’ajuda de les noves tecnologies, en aquest cas de la intel·ligència artificial. A l’escenari trobarem tres músiques, violí, acordió, percussió amb sensors de moviment i dues ballarines, també visuals que donaran marc a l’escena.
Aquest espectacle també formarà part de la segona edició de l’INTANGIBLE. Festival d’art_tecnologia, que tindrà lloc  del 5 al 29 d’octubre

I per tancar el cicle ho farem amb la cantant, multi instrumentista i compositora nascuda a Barcelona, Magalí Sare, que el divendres 3 de novembre ens presentarà
Re-tornar amb Manel Fortià, contrabaixista. Magalí Sare i Manel Fortià experimenten i descomposen cançons populars i tradicionals de la península ibèrica i Sudamèrica. Aquest duet es caracteritza pel risc i la capacitat d'endinsar el públic a la seva pel·lícula particular gràcies a la capacitat d'improvisació i la seva pròpia química.Sare és la veu soprano del Quartet Mèlt, un quartet de veus a cappella, guanyadors de la tercera edició del programa Oh Happy Day de TV3 l'any 2015. El 13 d'abril del 2018 llença el seu primer disc com a compositora i també es converteix en la veu de les cançons de la pianista i compositora Clara Peya, amb qui enregistra el disc Estómac.

El segon cicle novetat d’aquesta tardor és de Música d’Arrel amb 2 concerts:

El 24 de novembre podrem escoltar La màgia de les balades i danses celtes  d’Ensemble XXI, amb compositor i director de la formació, el guitarrista i compositor lleidatà José Antonio Chic. Les seves obres, inspirades en antigues llegendes i en la fascinació per la natura destaquen pels seus carismàtics arranjaments de balades i danses tradicionals celtes, per a les quals Ensemble XXI disposa de l'extraordinària veu de la soprano Eugenia Boix.
Diumenge, 3 de desembre, arriba a l’Auditori La balada de Solé Sugranyes. Òpera de butxaca de polifonies tradicionals. A la manera d’una de les antigues balades tradicionals, l’argument ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes, i la seva mort a trets a la muntanya de Sorogain, a l’abril de 1976. La mirada dels fets des de la distància i certa qüestió crítica s’incorporen a l’acció per empènyer l’espectador a situar-se davant de la història recent. L’escriptura dels versos i de les músiques és obra de Jaume Ayats, seguint el coneixement que té de diversos models de cants i balls orals.  Amb:  Núria Andorrà,  Carles Belda, Iu Boixader, Cati Reus, músics Sebastià Bardolet, Martí Brutau, Heura Gaya, Iris Gayete, Miguel Gómez, Oriol Mallart, veus
Cicle Jazz i Moderna

Destaquem el concert de dissabte, 4 de novembre que forma parta de la programació del JazzTardor amb els Stick Men una superbanda de fusió que elabora una amalgama interessant i creativa d'estils com el rock progressiu, el jazz i l'experimentació sonora. Actualment, conformen el grup per un dels trios més icònics i representatius del progressiu internacional: Toni Levin, Pat Mastelotto i Markus Reuter.

Cicle Formacions Residents

Dels concerts de les nostres formacions residents destaquem el concert de diumenge, 22 d’octubre, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, homenatja la gran figura de Joan Oró amb un cant a la riquesa de la diversitat. Ens presenten un programa on podrem gaudir de la versió de J. Roure d’Els Planetes de G. Holst, de l’obra musical del compositor i astrònom W. Herschel, amb l acol·laboració de Nina Planavila, músicoterapeuta, Pau Gimeno, facilitador de Drum Circle.

La Banda Simfònica Unió Musical diumenge, 12 de novembre tornen al llegat musical de Nino Bravo tot coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort. Ho faran, un altre cop, amb el cantant Serafín Zubiri. Divendres, 1 de desembre Camerata Granados ens presenta la segona edició de Cors Operístics, enguany comptaran amb dues figures d’experiència dilatada en el panorama musical de casa nostra Marta Bonet i Francesc Jové, acompanyats de diferents corals del territori lleidatà.

Diumenge, 17 de desembre la Banda Municipal de Lleida ens porta Cabaret –El Musical   El musical de Broadway, amb Paula Costes, soprano; Elisabet Del Moral, contralt; Francesc Rodoreda Meilan, tenor i la direcció escènica de l’Aula Municipal de Teatre.

Cicle amb la tribu

2 concerts familiars organitzats per l’Orfeó Lleidatà:

Dissabte, 21 d’octubre a les 18.30 h Rebobina de la Companyia Capgira.  Tres treballadors del teatre es troben un clarinet, un violoncel i un violí. Viatjaran per diferents anys i  els portarà a tocar grans temes de la història de la música.  Espectacle recomanat a partir de 5 anys

Dissabte, 19 de novembre a les 11.30 h del matí, 2princesesbarbudes ens presenten el seu darrer treball Som i serem. Espectacle recomanat a partir de 6 anys.

I el  darrer concert familiar està organitzat per l’Associació AFANOC. Dissabte, 2 de desembre a les  17.00 h, El Pot Petit ens portarà a l’Auditori un concert amb moltes aventures i cançons, però també ple de solidaritat amb els infants i adolescents amb càncer. Preu únic: 16 €

Acabarem l’any amb dos concerts significatius:

Divendres, 22 de desembre hem programat l'Escolania de Montserrat, un dels concerts més esperats de la temporada arriba a l'Auditori després que l'any 2021 no poguessin actuar a causa d' un cas de COVID entre els escolans que van obligar a anul·lar la seva presència en el concert que havien de realitzar amb la Grande Chapelle.

I per acabar un any més i com ja és tradició  ho farem  amb música de valsos  dijous 28 de desembre  l’ Orquestra Simfònica del Vallès, amb la soprano Montserrat Seró i sota la direcció de Xavier Puig ens oferirà valsos evocadors, polques enèrgiques i  marxes majestuoses amb les que viurem la grandesa de la música de la família Strauss.

Activitats 360º

Destaca la posada en marxa de les activitats 360º que complementaran les diferents funcions i concerts d’aquesta tardor amb propostes de mediació cultural per a tots els públics.

També hi haurà tot un seguit de tallers vinculats a diferents artistes programats a LaTemporada, amb masterclasses dirigides a les diferents escoles de música de la ciutat, tallers de teatre i música per a mestres, sessions de musicoteràpia amb col·lectius vinculats als serveis sanitaris i activitats amb escoles, entre altres. També xerrades i cicles que ja són habituals com les Postfunció del teatre on el públic tindrà l’oportunitat de debatre amb els actors i actrius de  del companyia i podran intercanviar les seves impressions sobre la funció; o el cicle “Parlem de música, una eina per anar de concert” un cicle de conferències a càrrec del musicòleg Albert Ferrer Flamerich amb la vocació de donar suport a la programació de l’Auditori, on presentem i expliquem el repertori d’alguns dels concerts de LaTemporada de l’Auditori amb un punt de vista rigorós però sense deixar de banda una visió més informal i, sobretot, divulgativa.

Altres avantatges

L’Ajuntament de Lleida i els seus equipaments escènics i musicals estan adherits al programa Apropa Cultura, una iniciativa socioeducativa dels equipaments culturals i de les administracions públiques adreçada als usuaris de centres socials que treballen amb persones en situació de desigualtat, discriminació, vulnerabilitat i/o en risc d’exclusió social.

El Carnet Jove Lleida ofereix a tots els joves d’entre 12 i 30 anys (ambdós inclosos) i titulars del Carnet Jove, el 25% descompte a tots els espectacles de LaTemporada on l’Ajuntament de Lleida i la Fundació Teatre de la Llotja en siguin els promotors. Descompte aplicable només a les taquilles dels equipaments.

Escena 25 és una campanya social impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que vol afavorir l’accés a espectacles de teatre, circ, dansa i concerts, que permetrà també donar a conèixer les programacions estables dels equipaments públics i privats destinades als joves. escena25.cat


Notícies anteriors:    1  2  3...  …  »   
Fons Europeu Next Generation Plan de REcuperación, Transformación y Resiliencia Next Generation Catalunya


Col·labora :
Cultura Diputació de Lleida Cultura


Organitza :

Ajuntament de Lleida

© 2024 Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida C. de Lluís Companys s/n - 25003  -  Tel. 973 279 356  -   teatre@paeria.cat
Avís legal i política de privacitat  |  RSS