FacebookTwitterInstagramYoutube
Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida

Notícies

A la venda les entrades per a la 31a Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa, “Fono” Durant els mesos de setembre i octubre, el Teatre Municipal de l’Escorxador, que celebra els seus 25 anys, acollirà els espectacles

16/07/2024

Un total d’11 companyies amateurs oferiran actuacions de teatre, drama social, comèdia musical i teatre de proximitat

La 31a edició de la Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono” es tornarà a celebrar durant els mesos de setembre i octubre, com tradicionalment, amb l’objectiu de donar més visibilitat a aquest aparador de creacions artístiques locals que va arrencar el 1992. Les entrades per veure algun dels 11 espectacles d’aquesta edició, que s’iniciarà el 13 de setembre, ja estan a la venda.

La Casa de Togues, amb Teatre de Talion; Desig, amb Josafat Teatre; Coberta N.5 de Sake Teatre; Diari d’un boig, de la mà de l’Associació Cultural Tast Scènic; La función que sale Mal, de B de Butsènit; El Mètode Grönholm, amb A.E.M Belles Arts Teatre; 9 mujeres y una boda, amb Gatzara Teatre; El cafè nou de la Granota, amb el Grup d’Assaig La Mercè; Disbarats a la Romana, amb PROJECTE&GAR; Buquet de contes populars búlgars, de Grup de Teatre Mechta ; i Las Criadas, amb Yin Teatre Pobre, són els espectacles que es podran veure en aquesta edició i que inclouen diferents gèneres com el drama social, la comèdia musical i el teatre de proximitat. En total, a la mostra hi participen 11 grups amateurs, molt d’ells, de reconeguda trajectòria. Totes les funcions es podran veure al Teatre Municipal de l’Escorxador, que celebra els seus 25 anys.

Les entrades es poden comprar a la taquilla del teatre de dilluns a divendres de 10 a 13 h durant el mes de juliol i a partir del 2 de setembre en el seu horari habitual, dimarts i dijous de 10.30 a 12.30 h i de 17 a 20 h. També es poden comprar en línia mitjançant el web del Teatre Municipal de l’Escorxador o a través de l’enllaç  https://culturalleida.koobin.com/

En la darrera edició de la mostra va destacar l’alta assistència. En les 12 funcions que es van fer l’any 2023 hi van assistir un total de 1.240 persones.

 

Una mostra dedicada a Josep Fonollosa

La Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa, “Fono” va arrencar l’any 1992 com a aparador de les creacions locals. En aquell moment, tant l’Ajuntament de Lleida com les companyies van convenir donar-li la forma de concurs, amb la qual cosa, hi havia un grup guanyador. Eren les mateixes companyies qui anaven a veure tots els espectacles que s’hi presentaven i, un cop acabades totes les funcions, emetien el vot.

L’any 1998, amb la inauguració del Teatre Municipal de l’Escorxador i la consegüent creació per part de la Paeria d’un Departament d’Arts Escèniques, la gestió de la Mostra passa a mans de la direcció d’aquest teatre. És llavors quan s’abandona el format concurs i s’obre a tots els grups de la ciutat.

Des de llavors, la Mostra ha estat un indubtable incentiu per a la creació escènica des d’un punt de vista comunitari i social. El nom que té avui dia, el rep com a homenatge a Josep Fonollosa, en “Fono”, director del grup AEM-Belles Arts Teatre i dinamitzador cultural del Cercle de Belles Arts de Lleida, mort el juliol de 2006.

L’estiu es viu a Lleida amb un ampli programa cultural a escenaris singulars de la ciutat

07/06/2024

Lleida viurà l’estiu d’una manera refrescant i diferent amb el programa d’activitats culturals que la Paeria ha preparat fins al setembre, amb propostes per a totes les edats i a escenaris singulars de la ciutat. La Regidoria de Cultura ha coordinat la tercera edició de “L’Estiu en viu”, amb més d’una quarantena d’activitats, que inclouen música, circ, audiovisuals, dansa, ioga o Garrotín, entre altres. La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha presentat el programa que va de l’11 de juny a 4 de setembre i que es podrà veure a escenaris com el fossat de la Seu Vella, els Museus de l’Aigua o La Panera, l’Horta de Lleida o el Castell Templer de Gardeny.

Bosch ha remarcat que la ciutat manté l’activitat a l’estiu, amb propostes d’alt nivell perquè la ciutadania les pugui gaudir en un entorn distès i a la fresca, sigui a l’exterior o a l’interior d’equipaments municipals. Segons la regidora, l’Estiu en viu ofereix la possibilitat de viure propostes més clàssiques i tradicionals a accions més actuals i modernes, del món de les arts visuals.

En la presentació que s’ha fet aquest dijous al claustre de la Seu Vella, la regidora ha estat acompanyada de la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados, Puri Terrado, qui s’ha encarregat de donar la programació més detallada, i del director del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida, Joan Baigol, que ha destacat especialment els espais del turó, que permeten donar visibilitat i una bona acústica als espectacles, en un entorn privilegiat.

El Col·lectiu Free’t ha fet una improvisació també al claustre, amb dues ballarines i un contrabaixist. L’actuació respon al fet que enguany el Col·lectiu Free’t d’artistes multidiscipliars de Lleida acollirà del 8 al 13 de juliol el 26è International Soundpainting Think Tank, la trobada anual de compositors en temps real que tindrà lloc a l’Auditori Enric Granados de la ciutat. El Soundpainting és el llenguatge de signes i de composició en directe que actualment comprèn més de 1.500 gestos, mitjançant els quals el Soundpainter compon en directe una peça multidisciplinària. A Lleida vindrà una trentena de compositors provinents d’arreu (països europeus, Estats Units i Llatinoamèrica), així com el creador del llenguatge de signes: Walter Thompson. La programació prevista s’obre al conjunt de la ciutadania.

“L’Estiu en Viu” arrenca el dimarts, dia 11 de juny, amb el concert “Magre íntim” a l’Espai Orfeó, amb amics i col·laboradors de Jaume Magre i l’acompanyat de jazz de l’Alfons Enjaunes Trio featuring Pau Lladó. L’activitat s’emmarca en la celebració del Centenari Jaume Magre amb motiu dels cent anys del seu naixement.

En l’àmbit de les arts escèniques destaquen els quatre espectacles de circ que s'han programat els dimecres de juliol al fossat de la Seu Vella dirigits a tots públics. Quatre espectacles per passar una bona estona i gaudir de la bellesa del circ. El dimecres 3 de juliol hi haurà l’espectacle “A rienda suelta” de la companyia Du’K’to; el dimecres 10 tindrà lloc “Flou Papagayo” amb la companyia Mumusic Circus; el dimecres, 19 es gaudirà d’”Espera” de la Companyia de circ “Eia”, i, finalment, el dimecres 31 hi haurà el circ d’”Ovvio” amb Kolektiv Lapso Cirk. Aquesta darrera proposta s’ha pogut programar gràcies al programa d’Explosió de circ, impulsat per la Generalitat de Catalunya, el Mercat de les Flors i el Pla d’impuls al circ.

En l'àmbit de la música, destaquen la XVII Festa de la Música que se celebrarà el dissabte 15 de juny a la plaça de la Paeria i al pati de les Comèdies; el concert del Cor de Polifonia Tradicional al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la IV edició del Ricard Viñes Piano Kids and Youth del 27 de juny al 29 de juny.

El 18 de juliol la vocalista nord-americana Carole Alston oferirà un concert de jazz on afegeix al seu vast coneixement del llenguatge jazzístic, el seu talent per al gòspel i el blues, una de les veus més interessants del seu gènere en l’actualitat. També hi haurà els concerts de música programats al Castell Templer de Gardeny i al Museu de l’Aigua.

Les activitats tradicionals i de cultura popular són presents durant l’estiu a Lleida amb la celebració de l’arribada de la Flama del Canigó i la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume. Alhora, el dia Universal de la Sardana és una celebració que es va iniciar l’any 1960 a Catalunya, la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana del 2024 serà Jorn Alegre de Josep Serra i Bonal, en el marc del cent cinquantenari del naixement del músic compositor nascut a Peralada.

Tres festivals a l’estiu lleidatà. Durant l'estiu la ciutat de Lleida acull tres festivals destacats. D'una banda, el cap de setmana del 14 al 17 de juny se celebra el 3r Magnífic Fest by Lleida Musica Festival. Del 29 de juny al 2 de juliol tindrà lloc el Fem Banda. XVIII Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida. I, en darrer lloc, els dies 27 i 28 de juliol hi haurà el segon cap de setmana de l’Art a l’Horta a l’ermita de la Mare de Déu de Grenyana.

Dins el programa de “L’Estiu en Viu” s’hi sumen les activitats i exposicions temporals que es poden visitar en els diferents espais museístics de la ciutat. En alguns d’aquests equipaments, s’han preparat accions específiques com la projecció de documentals al Centre d'Art La Panera, les activitats programades a l’acabat d’inaugurar Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani, o les nits de Lluna Plena, el ioga, un tast de vins o la caminada Xino-Xano del Consorci del Turó de la Seu Vella.

Turisme de Lleida inclou igualment les seves propostes de visites guiades previstes per a l’estiu.

Per a una informació més detallada, es pot consultar el programa L’Estiu en Viu en línia o la pàgina web de la Regidoria de Cultura.

Inscripcions obertes per participar en la 31a Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono”

03/04/2024

Les sol·licituds es poden presentar fins al 17 d’abril. La Mostra del 2024 tindrà lloc a la tardor

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Cultura, ha obert la convocatòria de la 31a Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono”, que correspon a aquest 2024. El Butlletí Oficial de la Província ja ha publicat les bases reguladores de la Mostra on s’indica que les sol·licituds per participar-hi s’han de presentar fins al 17 d’abril.

La 31a Mostra “Fono” se celebrarà enguany a la tardor, durant els mesos de setembre i octubre, i, com és habitual, tindrà lloc al complex del Teatre Municipal de l’Escorxador. Les companyies/entitats poden presentar una proposta perquè, d’acord amb els requisits de les bases, puguin representar els seus espectacles dins de la Mostra Josep Fonollosa “FONO”.  Aquest esdeveniment pretén promoure, dinamitzar i difondre les activitats escèniques d’entitats sense ànim de lucre de les companyies/entitats amateurs de la ciutat que tinguin com activitat principal el teatre, la dansa i el circ.

En la darrera edició celebrada el mes de juny del 2023, dotze companyies amateurs de la ciutat van participar en la Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa “Fono”.

Aparador de les creacions locals

La Mostra d’Arts Escèniques Josep Fonollosa, “Fono” va arrencar l’any 1992 com a aparador de les creacions locals. En aquell moment, l’Ajuntament de Lleida i les companyies van convenir donar-li forma de concurs, del qual sortia un grup guanyador. Les mateixes companyies anaven a veure els espectacles que s’hi presentaven i, un cop acabades totes les funcions, emetien el vot.

L’any 1998, inaugurat el Teatre Municipal de l’Escorxador, la Paeria crea el departament d’Arts Escèniques i la direcció del teatre assumeix la gestió de la Mostra. És quan la convocatòria s’obre als grups de la ciutat i s’abandona el format concurs.

La Mostra ha esdevingut un indubtable incentiu per a la creació escènica des d’un punt de vista comunitari i social.

Rep aquest nom com a homenatge a Josep Fonollosa, en “Fono”, director del grup AEM-Belles Arts Teatre i dinamitzador cultural del Cercle de Belles Arts de Lleida, qui va traspassar el juliol de 2006.

El Teatre Municipal de l’Escorxador compleix 25 anys

17/02/2024

La Paeria celebra aquest mes de febrer els 25 anys del Teatre Municipal de l’Escorxador.
 El 26 de febrer del 1999 es va inaugurar oficialment aquest equipament i per festejar aquesta efemèride s’ha organitzat un cap de setmana amb activitats diverses i per a totes les edats. A més, es durà a terme una iniciativa que convidarà els i les joves de la ciutat que enguany compleixin 25 anys a gaudir d’aquest equipament amb la gratuïtat dels espectacles que s’hi programaran en el marc de LaTemporada Lleida 2024.
El jovent de la ciutat podrà beneficiar-se d’aquesta iniciativa, que s’ha impulsat per commemorar l’aniversari d’aquest equipament i per donar a conèixer aquest espai amb el qual ha crescut.

La Regidoria de Cultura ha preparat un cap de setmana festiu amb activitats per a petits i grans. L’Escorxador acollirà el dissabte 24 l’espectacle “Pongo”, de Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros. És una peça d’humor per riure i per gaudir de l’enginy de la improvisació (entrada general: 18 € / Amic/ga de LaTemporada: 16 €). Es demana al públic que porti a l’espectacle objectes sense utilitat, absurds i sense gust, el que es coneix com “pongo”.

“The Sad-Man Method”, de Carla Sisteré, fa una proposta per al diumenge de dansa contemporània. És una peça amb pinzellades de teatre físic, que gira a l’entorn de l’autodestrucció d’una mateixa, amb tocs de comicitat. L’activitat comença a les 11 h i és gratuïta. A continuació, hi haurà un vermut, obert a tothom, per convidar tothom a celebrar l’aniversari de l’equipament. Es farà a les 12 h al pati d’Esteve Cuito.

A la tarda, es continuarà amb la dansa contemporània amb un espectacle per a infants. La companyia SilverDropsDansa oferirà l’espectacle “Terra” (per a +3 anys) dins el cicle Amb la tribu. A partir de la base, les arrels, la tradició i la vida, tres ballarines recrearan escenaris i situacions que despertaran els sentits de petits i adults. “Terra” és una peça que esdevé un experiment visual molt estimulant (entrada general: 10 € / Amic/ga de LaTemproada: 6 €).

L’Escorxador

El Teatre Municipal de l’Escorxador va obrir portes el 8 d’octubre de 1998 i es va inaugurar el 26 de febrer de 1999. Es va restaurar i remodelar a càrrec de l’arquitecte Ezequiel Usón i Guardiola, per transformar-lo en un equipament cultural destinat a les arts escèniques. A més, de les sales de teatre, l’espai acull l’Aula de Teatre i el Cafè del Teatre, així com la seu de l’Associació de Veïns Templers-Escorxador i l’Escola Bressol Municipal El Rellotge.

Un dels elements que més identifica l’espai és el retaule de l’artista Frederic Amat, que és un mural situat al vestíbul del ‘edifici on destaquen més de cinc-centes banyes de fang cuit penjades a la paret.

A l’entrada del teatre, al costat de la porta, hi ha les tres màscares del teatre, obra igualment de Frederic Amat, que representen els tres clàssics gèneres teatrals: la tragèdia, la comèdia i el drama.

TALLER DE DANSA BALLANT LA TERRA AMB SILVERDROPSDANSA

13/02/2024

Taller de dansa per donar eines a mestres per estimular la creativitat dels infants
El Teatre municipal de l’Escorxador proposa un taller de dansa que deriva de l’espectacle “Terra” per facilitar eines a mestres d’educació infantil per estimular la creativitat en els nens i les nenes. La companyia Silverdropsdansa és l’encarregada de la peça de dansa contemporània “Terra”, que es podrà veure el diumenge 25 de febrer, i també del taller, que es farà demà a la tarda, a les 18 h, a l’Escorxador. 
Serà una sessió de moviment dirigida a mestres que vulguin agafar recursos per incorporar el treball del cos a l’aula en la primera infància. Es treballaran propostes per desenvolupar la consciència corporal, la respiració i la presència. Per assistir al taller gratuït només cal inscriure’s a teatre@paeria.cat.
L’activitat està vinculada a l’espectacle “Terra” que també tindrà lloc al Teatre municipal de l’Escorxador el diumenge 15, a les 17 h, dins el cicle “Amb la tribu”, per a infants de més de tres anys. L’obra, de 40 minuts de durada, treballa un llenguatge de moviment i una posada en escena que fascina petits i grans. 

El festival elPetit torna a Lleida aquest mes de novembre

08/11/2023

El Festival Internacional elPetit té per objectiu apropar les arts en viu a la primera infància i reivindicar la importància de viure experiències artístiques en els primers anys de vida Flying Cow (la vaca voladora), de De Stilte, és la proposta de teatre i dansa per aquest diumenge, i “Textures”, la del dia 25, ambdós a l'Escorxador, dins la programació de La Temporada Lleida. Hi haurà un taller previ per a famílies el 24
El festival elPetit torna a Lleida aquest mes de novembre
El festival internacional elPetit torna a Lleida aquest mes de novembre amb dos espectacles que s’inclouen dins la programació d’arts en viu La Temporada Lleida. “Flying Cow” (la vaca voladora) és la primera de les propostes d’elPetit, per aquest diumenge, i s’ha programat “Textures” per al dia 25 de novembre, ambdós al Teatre municipal de l’Escorxador. Precisament, aquest l’esdeveniment pretén apropar les arts en viu a la primera infància i reivindicar la importància de viure experiències artístiques en els primers anys de vida.

El festival omplirà de l’11 al 16 de novembre els espais de 13 ciutats del territori amb algunes de les millors propostes internacionals i nacionals per al públic més menut. L’edició 2023 es caracteritza per ser fidel a l’essència d’elPetit amb una àmplia programació d’experiències immersives d’alta qualitat, innovadores, enfocades en els llenguatges contemporanis i que aposten pel talent emergent. Aquest any, el Festival dona la benvinguda a dues noves seus, Madrid i Mallorca i inclou l’estrena de les últimes creacions d’artistes catalans que han comptat amb el suport del Festival elPetit i del Mercat de les Flors. En total, més de 100 espais d’encontre artístic on descobrir el món que ens envolta a través del joc, els sentits i la imaginació.

“Flying Cow” (La vaca voladora) és l’espectacle de teatre i dansa que el Teatre municipal de l’Escorxador proposa per als més menuts aquest diumenge, 12 de novembre, a les 17 h. Flying Cow, de la companyia De Stilte, explora com els nens juguen plegats, com intenten superar-se entre ells, com s’acompanyen, es burlen i comparteixen els uns amb els altres.

Aquesta obra explica com l’hora de jugar és divertida, però seriosa al mateix temps. Un cop s’hi està totalment immers, pot passar qualsevol cosa. Dues noies i un nen són els protagonistes i s’embarquen en un enfrontament, qui juga amb qui quan s’és tres. Dels ous que rodolant, la vella remenant i la vaca voladora sorgeix un joc d’amistat, solitud i solidaritat.

L’obra dura 50 minuts i es recomana a infants de 3 a 5 anys. El preu de l’entrada general és de 10 euros i de 6 euros per als amics/es de LaTemporada.

Textures és el nou projecte de La Curiosa que arriba després d’un llarg procés de residència. La llum, la música i una posada en escena arriscada convida a explorar i deixar-se sorprendre pel món i les textures. És un viatge màgic ple de llums, colors, sons i textures on descobrir l’entorn es converteix en un joc i on la imaginació no té límits.

El dissabte 25 hi haurà dos passis, a les 10 h i a les 12 h, a l’Escorxador. L’obra dura 45 minuts i es recomana per a infants de 0 a 3 anys.

El preu de l’entrada general és de 10 euros i de 6 euros per als amics/es de LaTemporada.

Previ a aquest espectacle es farà el taller familiar “Anem a buscar textures!”, a càrrec també de La Curiosa, el divendres 24, a les 17.30 h, a l’Escorxador. Dura 90 minuts i és per a infants d’entre 0 a 5 anys. El taller ofereix un espai per jugar i experimentar amb les textures, amb materials curiosos per descobrir textures amb llums, sons i elements plàstics. Impartit per Claudia Gómez (músic) i Alba Marina Rivera (il·lustració). És gratuït i cal inscripció a teatre@paeria.cat, donat que l’aforament és limitat.


Més espectacles i concerts de LaTemporada Lleida per aquest cap de setmana

Aquest divendres es representarà també "Romeu i Julieta”, de Charles Gounod, al Teatre de Llotja, òpera que tanca a Lleida la gira organitzada per la Fundació Òpera de Catalunya.

L’actor Pere Arquillué protagonitza el monòleg “El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc”, un espectacle que ja té les entrades exhaurides, al Teatre municipal de l’Escorxador, aquest dissabte a la tarda.

I diumenge, a l’Auditori municipal Enric Granados tindrà lloc el concert en homenatge a Nino Bravo, 50 anys després de la seva mort. Aquest concert també ha esgotat les entrades.

La Temporada Lleida

“Cosa. Intervenir un cuerpo” és la proposta del proper Escorxadijous

02/11/2023

La peça de dansa, de Marcarena Recuerda Sheperd, es pot veure aquest dijous, 2 de novembre a la sala 2 del Teatre municipal de l’Escorxador
“Cosa. Intervenir un cuerpo” és la proposta del proper Escorxadijous
LaTemporada Lleida proposa per al pròxim Escorxadijous l’espectacle “Cosa. Intervenir un cuerpo”, una peça de dansa composada per un cos de ball objectual. Marcarena Recuerda Sheperd porta a Lleida aquesta creació, en què s’investiguen les imatges perceptives des de l’escenogràfic. L’espectacle parteix de la idea que el cos és un material més i el cosifica fins a convertir-lo en atrezzo.

“Cosa” és la peça que tanca la trilogia sobre l’il·lusionisme formada per “!Ay! Ya! (2018)”, recerca sobre les imatges perceptives pensades des del cos, i “The Watching Machine” (2020), que es va poder veure la passada  temporada, que fa la cerca sobre les imatges perceptives pensades des de la llum, l’ombra i el reflex.

L’entrada val 10 euros i el preu d’amic/ga de LaTemporada Lleida és 6 euros. Es poden comprar a les taquilles del Teatre municipal de l’Escorxador, del Teatre de la Llotja i a l’Auditori municipal Enric Granados. També es poden adquirir en línia a LaTemporada Lleida.

Nova proposta de l’Estiu en Viu al Fossat de la Seu Vella

26/07/2023

Aquest dimecres, 26 de juliol, a les 20 hores, la companyia Farrés Brothers oferirà l’espectacle de circ “Hohihu: L’horrible història de la humanitat”

El Fossat de la Seu Vella acull aquest dimecres, 26 de juliol, a les 20 hores, una nova proposta de l’Estiu en Viu a Lleida. Es tracta de l’espectacle de circ “Hohihu: L’horrible història de la humanitat” a càrrec de la companyia Farrés Brothers.

Les obres d’un pàrquing han quedat aturades per la descoberta d’un possible jaciment arqueològic. Han fet venir una arqueòloga de prestigi per explorar el terreny, però l’equip de persones que li havien promès ajudar-la (i que fa dies que espera) finalment no ha arribat. Les excavacions descobriran bombes, espases, armes i altres artefactes hostils. A mida que aprofundeixen en les capes de la història, anirem veient que la destrucció forma part inherent de la humanitat. Una realitat tan dura que no ens deixa altre remei que mirar-nos-ho amb humor. Perquè l’humor és el remei.

L’espectacle és per a tots els públics i l’entrada és gratuïta.

Notícies anteriors:    1  2  3...  …  »   
Fons Europeu Next Generation Plan de REcuperación, Transformación y Resiliencia Next Generation Catalunya


Col·labora :
Cultura Diputació de Lleida Cultura


Organitza :

Ajuntament de Lleida

© 2024 Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida C. de Lluís Companys s/n - 25003  -  Tel. 973 279 356  -   teatre@paeria.cat
Avís legal i política de privacitat  |  RSS