FacebookTwitterInstagramYoutube
Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida

L'Escorxador

Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida

Des de la darreria del segle XVIII hi ha refer´┐Żncies escrites sobre l'exist´┐Żncia d'un escorxador extramurs de la ciutat, situat a l'antic Cam´┐Ż de la Mariola, que s'iniciava a la Porta de Sant Antoni, passava pel vessant oest de Puig-Bordell, i arribava fins a la ciutat de Fraga.
L'enderroc de la muralla, d'acord amb el Reial Decret de 1861 de la reina Isabel II, va suposar ´┐Żcom a tantes ciutats´┐Ż l'inici de la planificaci´┐Ż urban´┐Żstica moderna. Aquell mateix any, l'arquitecte Josep Fontser´┐Ż va redactar un nou pla d'alineacions i eixample. Als terrenys ocupats per l'antiga muralla es van dissenyar les rondes de circumval´┐Żlaci´┐Ż i es va construir el Passeig de Boters (actual Rambla d'Arag´┐Ż), on es van ubicar alguns dels nous equipaments que, amb afany de modernitzar la ciutat, es van construir al voltant de l'any 1900.
El nou escorxador municipal es va edificar en el mateix empla´┐Żament en qu´┐Ż hi havia situades les antigues edificacions destinades a aquesta finalitat i es va inscriure en aquesta nova pol´┐Żtica d'higienisme de la darreria de segle que, si m´┐Żs no, pretenia racionalitzar i industrialitzar el proc´┐Żs de la matan´┐Ża artesanal de bestiar.
Aix´┐Ż doncs, en una primera fase i sobre el primitiu escorxador del Cam´┐Ż de Fraga, es van construir l'any 1872 les noves depend´┐Żncies segons un projecte de l'arquitecte Agapito Lamarca, que va aprofitar la pedra de l'enderroc de les muralles el 1864.Posteriorment, al costat de les antigues edificacions es va construir el conjunt arquitect´┐Żnic, obra de l'arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell, segons el projecte que havia redactat l'any 1912, i que constitueix l'exemple d'arquitectura modernista m´┐Żs important a la ciutat de Lleida i, per tant, forma part del seu patrimoni industrial, a m´┐Żs de representar la nova sensibilitat de comen´┐Żaments del segle XX.
Al llarg del temps, l'obra de l'arquitecte Morera va patir diferents modificacions: afegitons i mutilacions, a causa de les necessitats derivades del pas dels anys, fins que el 1984 es va tancar definitivament.

EL PROJECTE DE RESTAURACI´┐Ż I REMODELACI´┐Ż
La voluntat pol´┐Żtica de l'Ajuntament de Lleida va permetre que l'any 1993 es pogu´┐Żs redactar el Projecte de Restauraci´┐Ż i Remodelaci´┐Ż, a c´┐Żrrec de l'arquitecte Ezequiel Us´┐Żn i Guardiola, per transformar-lo en un equipament cultural destinat a les arts esc´┐Żniques (Teatre Municipal, Aula de Teatre i Caf´┐Ż del Teatre). La destinaci´┐Ż principal de l'edifici es va complementar amb instal´┐Żlacions destinades a l'equipament del barri on ´┐Żs situat: la seu de l'Associaci´┐Ż de Ve´┐Żns Templers-Escorxador i l'Escola Bressol Municipal El Rellotge. El Teatre Municipal de l'Escorxador va obrir les seves portes el 8 d'octubre de 1998 i es va inaugurar el 26 de febrer de 1999.
El 6 de maig de 2013, el pati del Teatre va ser rebatejat amb el nom Pla´┐Ża d'Esteve Cuito (1944-2012), com a homenatge a aquest actor i dinamitzador cultural, creador de la companyia El Sidral, que va morir l'estiu anterior.


EL RETAULE DE L'ESCORXADOR
Es tracta d'un mural de l'artista Frederic Amat, de 7 x 7,5 m, que es troba situat al vest´┐Żbul d'entrada de l'edifici i que d´┐Żna protagonisme al material cer´┐Żmic presentat com a grans plaques o portes, per sobre de les quals destaquen les m´┐Żs de cinc-centes banyes de fang cuit penjades a la paret. La pr´┐Żpia hist´┐Żria de l'espai com a antic escorxador i el seu futur com a espai teatral ens convida, m´┐Żs enll´┐Ż d'un possible mural pict´┐Żric, a la contemplaci´┐Ż d'un retaule amb relleus rivetats, tot oferint-nos el seu doble sentit: de conjunt d'imatges o inventari d'atrezzo i sense oblidar la seva connotaci´┐Ż de celebraci´┐Ż teatral i espai esc´┐Żnic.LES M´┐ŻSCARES DEL TEATRE
Al costat de la porta d'entrada al vest´┐Żbul des del pati, es poden veure tres m´┐Żscares, obra de l'artista Frederic Amat, que representen els tres cl´┐Żssics g´┐Żneres teatrals: la trag´┐Żdia, la com´┐Żdia i el drama.

Veure tota la programaciˇ
Com arribar a l'escorxador?
Com arribar a Teatre Municipal Julieta AgustÝMostra Espai 3 (Antic Convent de Santa Teresa) en un mapa mÚs gran

Amb el suport de:

Cultura
Ajuntament de Lleida

© 2021 Teatre Municipal de l'Escorxador de Lleida C. de LluÝs Companys s/n - 25003  -  Tel. 973 279 356  -   teatre@paeria.cat
Avís legal i política de privacitat  |  RSS